https://www.abaflex.cz

filament pro 3D tisk

Doprava zdarma od 1.500,-
info +420 730 19 25 25
po-pá 08:00 - 16:00

Co je to filament?

Přinášíme Vám základní informace o tom, co je to filament, na jakých cívkách bývá navinutý, jaké jsou běžné materiály a jak s filamentem pracuje 3D tiskárna.

 

Co je to filament pro 3D tisk?

Zeptal se Vás někdo z Vašeho okolí na to, co to je vlastně ten filament? Nás mnohokrát ano. Když jsme odpověděli, že to je struna do 3D tiskárny, velmi často ten otazník v očích zůstával. Máme takové jednoduché přirovnání – tak jako klasická tiskárna, která potřebuje barvy a tonery, aby mohla tisknout na papír, náplň pro 3D tiskárnu je „ten“ filament. Vypadá jako velká špulka na nitě a struna jako struna do sekačky.

V našem případě je filament struna z plastu o průměru 1,75 mm nebo 2,85 mm, která slouží v 3D tisku k vytváření různých objektů.

Toto vysvětlení pro člověka, který se „zatím“ nezabývá 3D tiskem asi stačí, ale Vy, náš čtenáři, určitě chcete vědět víc.

Slovo filament v cizích jazycích:

Slovo filament je mezinárodní. Překlad do českého jazyka je struna pro 3D tisk. Pokud se podíváme na překlad tohoto slova do dalších jazyků, tak v angličtině se jmenuje stejně - filament, v latině se slovo filament překládá jako filum. A tady trochu odbočím – v latině má stejný překlad i slovo struna = filum a zde je ten počátek názvu. Pro zajímavost – slovo filament se jako filamento překládá stejně do španělštiny i do esperanta.

Druhy cívek pro navíjení filamentů pro 3D tisk:

Struny pro 3D tisk se prodávají většinou namotané na cívce. A ta bývá zpravidla plastová nebo méně často papírová. Pro nás je téma cívka velmi důležité, chtěli jsme být jiní. A protože jsme nechtěli žádné součásti výrobku nakupovat tak, abychom byli závislí na dopravě např. z Číny a taky se nám ty plastové cívky nelíbí - je každá jiná, jsou neskladné a když se vytočí, co s nimi, zvolili jsme papírové cívky, které jsme si sami vymysleli a jejich příběh Vám budeme ještě vyprávět.

Druhy filamentů:

Filamenty pro 3D tisk, se kterými se běžně setkáte, se vyrábějí z různých druhů plastů, a to z toho důvodu, že každý plast má svoje vlastnosti a Vy jako zákazník si vybíráte plast podle toho, jak tyto vlastnosti chcete využít pro Váš výtisk. V dnešní době se již objevují filamenty i s příměsí kovů, dřeva, teflonu nebo dalších materiálů.

Druhy plastů pro výrobu 3D filamentu:

  • PLA
  • PETG
  • ASA
  • ABS
  • A mnoho dalších, ale už více, či méně speciálních materiálů.

Každý druh je sám o sobě tak zajímavým, a proto je rozebereme jednotlivě později.

3D tisk z filamentů a technologie FFF/FDM:

3D tiskárna tuto strunu zahřeje tak, až se plast roztaví do tekutého stavu a pak „nalévá“ na sebe jednu vrstvu po druhé do tvaru, který požadujeme. Tato technologie 3D tisku pomocí plastových strun a nanášení roztaveného plastu v tenkých se nazývá „FFF“, či „FDM“ (Fused Filament Fabrication/ Fused Deposition Modeling). Samotné téma „technologie 3d tisku metodou FFF/FDM“ vydá na diplomovou práci a my si o ní zase kousek napíšeme v některém z následujících článků.

AbaFlex
Přihlášení proběhlo v pořádku.
Jste příhlášen jako. Host.
Neplatné uživatelské jméno, nebo heslo.
Váš kód je v pořádku, sleva je aplikována.
Váš kód nebyl správně zadán, sleva nebude započítána.