https://www.abaflex.cz

filament pro 3D tisk

Doprava zdarma od 1.500,-
info +420 730 19 25 25
po-pá 08:00 - 16:00

3D TISK, HISTORIE

O samotné technologii 3D tisku se začíná poprvé hovořit v 80. letech 20. století. Konkrétně když si Chuck Hull nechal v roce 1986 patentovat technologii stereolitografie.

(Chuck Hull je spoluzakladatel, výkonný viceprezident a technologický ředitel společnosti 3D Systems. Je jedním z vynálezců 3D tiskárny SLA, první komerční technologie rychlého prototypování a široce používaného formátu souborů STL.)

Co je stereolitografie?

Stereolitografie (SLA nebo SL) – „je metoda vytváření objektů pomocí postupného vytvrzování polymerů pomocí působení záření různých vlnových délek, nejčastěji UV záření. Zaměřením záření na konkrétní místo pak vzniká vrstva částečně vytvrzeného polymeru. Na ni se nanáší další vrstvy. Předmět je tedy vytvářen z vrstev.“

Ke konci 90. si Chuck Hull pod hlavičkou své společnosti 3D Systems vytvořil první zařízení tisknoucí v 3D formátu. Byl to tzv. stereolitografický aparát SLA-1. Ještě se nehovoří o 3D tiskárně, ale modely SLA se staly základem, z něhož vycházel vývoj dnešních 3D tiskáren. Vše procházelo vývojem a až teprve model SLA – 250 byl nabídnut široké veřejnosti.

Pokud navštívíte Fordovo muzeum v Deaborn v Michiganu, v USA, můžete vidět aparát SLA -1 na vlastní oči.

„3D Systems si udržel vedoucí pozici na trhu, až v roce 1993 Massachusettský technologický institut (MIT) patentoval technologii trojrozměrných tiskařských technik. Licenci k této technologii poté koupila společnost Z Corporation a na její bázi započal vývoj 3D tiskáren jako takových.“

Na začátku roku 2012 bylo vynalezeno první 3D pero 3Doodler.

AbaFlex
Přihlášení proběhlo v pořádku.
Jste příhlášen jako. Host.
Neplatné uživatelské jméno, nebo heslo.
Váš kód je v pořádku, sleva je aplikována.
Váš kód nebyl správně zadán, sleva nebude započítána.